top of page
  • Writer's pictureAnita

Oppgave: ordstilling i så-setninger
ADVERB etterpå, rekkefølge (order of events, sequence)

så – verb – subjekt – ikke (setn.adverb) Først tar jeg en dusj, så spiser jeg frokost. rekkefølge: frokost etter dusjen

KONJUNKSJON - vanlig ordstilling derfor, på grunn av dette, konsekvens (consequence, because of)

så - subjekt – verb – ikke (setn.adverb) Jeg er syk, så jeg kan ikke jobbe i dag. kan ikke jobbe = konsekvens av å være syk


SUBJUNKSJON (ingen komma) slik at, hensikt (purpose) så – subjekt – ikke (setn.adverb)  – verb Jeg tar på meg varme klær så jeg ikke skal fryse. hensikt, mål hensikten med varme klær = å ikke fryse

 

 

 

OPPGAVE

1. Han forsov seg, så ___ bussen. han ikke rakk rakk han ikke han rakk ikke

 

2. Jeg har laget middag, så ____ å tenke på det.

du slipper slipper du 3. Jeg har slått på varmeovnen så ___ fryse. vi skal ikke skal vi ikke vi ikke skal 4. Vi flyr til Oslo, så ___ tog videre. vi tar tar vi  5. Det er meldt regn, så ___ paraply. jeg tar med tar jeg med 6. Han fikk penger så ___ kjøpe en sjokolade. kunne han han kunne 7. Jeg jobbet til sent på kveld, så ___ bussen hjem. tok jeg jeg tok 8. Hun sorterte alle dokumentene, så ___ en kopp kaffe. lagde hun hun lagde 9. Han var syk, så _____komme. kunne han ikke han ikke kunne han kunne ikke

 

10. Jakka var på salg, så ___ den. kjøpte jeg jeg kjøpte 11. I dag har Lise bursdag, så ____ en gave. hun skal få skal hun få skal få hun 12. Jeg har fri i morgen, så ___ bare slappe av. skal jeg jeg skal 13. Først dusjer jeg, så ____.  jeg kler på meg kler jeg på meg 14. Det var travelt på jobb, så ___ før åtte. jeg var ikke hjemme jeg ikke var hjemme var jeg ikke hjemme 18. Han leverte barna i barnehagen, så ___ på jobb.

dro han

han dro 19. Jeg dro tidlig så ___ komme for sent. jeg ikke skulle skulle jeg ikke 20. Vi gikk innom flere butikker, så ____ lunsj på en kafe. tok vi vi tok 21. Han hvisket, så ___ hva han sa. hørte ingen ingen hørte


22. Det ble kaldt, så ___ vinduet. jeg lukket lukket jeg 23. Jeg rakk ikke toget, så ____ ta neste. jeg må må jeg


24. Vi tok en pause, og så ___ videre. vi jobbet jobbet vi


25. Det var en nydelig dag, så _____ for å tilbringe dagen ute. bestemte vi oss vi bestemte oss


26. Bryllupet var utendørs, så ____ i regntøy. møtte alle opp alle møtte opp

27. Møtet ble avlyst, så ___ på kafe i stedet. gikk vi vi gikk

28. Han har skaffet seg hund, så ___ reise i sommer. han kan ikke han ikke kan kan han ikke 29. Jeg setter maten i kjøleskapet så _____ dårlig. den ikke blir blir den ikke den blir ikke

30. Han kjørte gjennom tunnelen, så ___ til en liten bygd. han kom kom hanSVAR

337 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page