top of page
  • Writer's pictureAnita

Test deg selv! Grammatikk B1

Updated: Dec 10, 2023  • Preposisjoner

  • Ordstilling

  • Vokabular


Her får du 4 oppgaver. Les teksten og velg riktig ord. Du finner svar under hver tekst.


1. Middagsselskap


Martin skal ha middagsselskap (hjemme / hjem) (i kveld / om kvelden). Han har invitert noen av (hans / sine) beste venner. Han skal (lage / koke) en deilig middag. Martin drar innom butikken og (handler / kjøper) på vei hjem fra jobb. (han må / må han) lage mat. Mens middagen står i ovnen, (pynter han / han pynter) i stua. Så (han dekker / dekker han) bordet med tallerkener, glass og bestikk.

Martin gleder seg (til / for) å treffe (vennene / venner) (hans / sine).

Det (blir / vil være) en hyggelig kveld. Klokka åtte (det ringer / ringer det) på døra.

Martin løper ( ut / ute) i gangen for å (åpen / åpne).

Så flott! Der står (hele / alle) vennegjengen. De (bringer / har med seg) vin og dessert.


Alle går (inn / inne) i stua og (sitter / setter seg) rundt bordet. (kan festen / festen kan) (endelig / til slutt) starte.


SVAR 1 Middagsselskap

2. En vanlig dag

Jeg våkner tidlig om (morgen / morgenen). Jeg går (inn / inne) på badet og tar en dusj.

(vekker / våkner) jeg (barna / barnet) mine.

(jeg går / går jeg) (ned / ned av) trappa og inn på kjøkkenet.

Jeg dekker på bordet og (setter / sitter) frem brød og pålegg.

Etter frokost (går vi / vi går) til busstoppet.

Noen ganger kjører vi bil, men stort sett (vi tar / tar vi) buss eller sykler.


Jeg jobber (som / i ) en lampebutikk. Vi selger mange (forskjellige / annerledes) lamper. Vi har (alle slags av / alle slags) størrelser og farger. Kundene kommer (løpende / løper) inn i butikken med en gang vi åpner dørene klokka ni.

Butikken åpnet (for / i) fire år siden. Den (ble / var) fort populær. Jeg hjelper kunder og (rydder / roter) i butkken. Jeg jobber også (en litt / litt) i kassa. Klokka tolv begynner jeg å (være / bli) sulten. Den (mest opptatte / travleste) tiden er vanligvis før lunsj.

Jeg gleder meg alltid (til / for) lunsjpause med kollegene mine. Vi snakker om hva (skal vi / vi skal) gjøre (resten / den resten) av dagen. Butikken er (åpne / åpen) til åtte, men jeg er (ferdig / slutter) klokka tre. Etter jobb (jeg lager / lager jeg) middag og slapper av med barna. Noen dager (har de / de har) fritidsaktiviteter (etterpå / etter) skolen. De har fotballtrening og korøving to ganger (i en uke / i uken.) Det er (viktig / virkelig) (til å ha / å ha) aktiviteter (til å / å) drive med i fritiden.


Allerede klokka syv begynner det å (være / bli) mørkt, og jeg (er / blir) trøttere og trøttere.

Jeg går (inne / inn) på soverommet, kaster meg (ned / nede) på senga, og (dit / der) blir jeg liggende til neste (måned / morgen).


SVAR 2 En vanlig dag3. Filmkveld

Jeg bor i et hyggelig nabolag i utkanten (på / av) byen. Huset er (stor / stort) og (romslig / romsligt) med to etasjer.

I første etasje (vi har / har vi) en stor stue.

Der (jeg ofte sitter / sitter jeg ofte) etter jobb og slapper av.


Noen ganger (jeg inviterer / inviterer jeg) vennene mine på filmkveld.

Vi krangler alltid (over / om) hvilken film vi skal se.

Vi diskuterer en del, men til slutt (vi bli / blir vi) enige.


Lysene slukkes og vi (sitter / setter) oss godt til rette i sofaen. Vi har alltid noe godt (til å / å) spise og drikke (for / til) filmen.


Knut er glad (i / for) komedier, men han (ikke liker / liker ikke) skrekkfilmer. 'Skrekkfilm' betyr at filmen er (redd / skummel) Hvis filmen er (skummel / skummelt), (blir / er) han redd og løper (inn / inne) på kjøkkenet.


Etter filmen (alle drar / drar alle) hjem, og jeg går til (senga / sengs).


Dagen etter (jeg må / må jeg) rydde etter filmkvelden. Det (står /ligger) potetgull og sjokoladepapir over (all / hele) stua.

Jeg rydder og vasker (i / for) tre kvarter.


Endelig (det ser / ser det) bra ut igjen, og jeg kan nyte resten av dagen i sofaen (foran / foran av) TV-en.

SVAR 3 Filmkveld4. En vanlig dag 2


Vanligvis (våkner jeg / jeg våkner) klokka åtte.

Jeg står opp og så (jeg går / går jeg) (inn/inne) på badet. Der (dusjer jeg / jeg dusjer) og kler på meg. (jeg går / går jeg) ned trappa og (inn/inne) på kjøkkenet. Jeg spiser frokost før (jeg drar / drar jeg) på jobb

Jeg sjekker mobilen mens (jeg spiser / spiser jeg) en brødskive med smør og ost.


(må jeg / jeg må) dra. Jeg jobber i byen.

Jeg (tar vanligvis/vanligvis tar) buss.

På vei (inn/inne) til byen, (jeg sjekker / sjekker jeg) mobilen igjen. Jeg jobber på et kontor. Kontoret (ligger/sitter) i tredje etasje. Jeg jobber til (ett klokka / klokka ett).(jeg tar / tar jeg) lunsjpause. Mens jeg spiser, (jeg snakker / snakker jeg) med kollegaene mine.


Klokka fem (jeg drar / drar jeg) (hjem/hjemme).

Etter jobb (jeg lager / lager jeg) middag. Jeg spiser (foran / foran av) TV-en.

Noen ganger (jeg tar / tar jeg) en øl (til / for) maten. Noen kvelder (jeg drar / drar jeg) på korøving. Andre kvelder (jeg slapper av / slapper jeg av) (hjem/hjemme) i sofaen.

Av og til (jeg får / får jeg) besøk av venner. Det er (alltid/aldri) hyggelig. Vi skravler og ler mens (vi spiser / spiser vi) kjeks og drikker te.


Klokka ti (jeg begynner / begynner jeg) å (være / bli ) trøtt.

Jeg pusser tennene på (badet / kjøkkenet) og kler (av / på) meg.

Før (jeg sovner / sovner jeg), (leser jeg / jeg leser) litt i en bok.


SVAR 4. En vanlig dag 2


NY 5. Nye klær

I dag (jeg skal / skal jeg) på bytur. Jeg trenger nye (klær / klærne).

 Derfor (jeg drar / drar jeg) (til / på) byen. Jeg (går / reiser) med buss.

 

Jeg går inn i (mye / mange) butikker. Jeg trenger ei (bukse / buksa) og ei (jakke / jakka).

I den første butikken (jeg finner / finner jeg) ei (grønne / grønn) jakke med rosa (striper / stripene).  Jeg (også finner / finner også) ei svart bukse.


Jeg tar med (meg / seg) klærne ( inn / inne) i et prøverom. Jeg prøver (ei svart bukse / den svarte buksa) først. Den er er veldig fin, men (den / det) passer ikke. Den er (for / for mye) liten. (Ei jakke / Jakka) passer perfekt. Den er (en litt / litt) dyr, men jeg må bare ha den.

Jeg (legger / ligger) buksa tilbake der jeg (fant / finner) den. Jeg (også tar / tar også) to gensere og et (skjørt / skjorte).

( jeg går / går jeg) til kassa (for å / til å) betale. Det er (lenge / lang) kø i kassa.

Jeg sjekker mobilen mens (jeg venter / venter jeg) på at det (er / blir) min tur.

Personen (foran / foran av) meg i køen har en haug med gensere i (hender / hendene). Endelig (det er / er det) min tur. Jeg betaler for tingene mine, og ekspeditøren (legger / setter) klærne i en pose.

(jeg begynner / begynner jeg) å (være / bli ) sulten og tørst.

 Jeg bestemmer meg (for å / til å) gå på en kafe i nærheten.

Jeg går (inn / inne) og finner et (ledig / fritt) bord ved vinduet.

Jeg (sitter / setter meg) ned og kikker på menyen. Jeg vet ikke hva (jeg skal / skal jeg) velge.

Til slutt (bestiller jeg / jeg bestiller) en tunfisksalat og en kopp (med / av) kaffe. Etter at jeg (spiste / har spist), (jeg betaler / betaler jeg) og går (ut igjen / tilbake ut). Det er (tid for / på tide) å dra (tilbake hjem / hjem igjen). 

Jeg gleder meg (for / til ) å bruke de nye  (klær / klærne).


SVAR 5 Nye klær
NY 6. Kari er syk.

 

Det er (morgen / morgenen). Kari (våkner / vekker).  Hun (føler seg / føles)  helt forferdelig. Hun er ikke (sunn / frisk). Hun har vondt i (den hele / hele) kroppen. Hun (har / er) vondt i hodet, og hun (synes / tror) hun har feber. Hun må holde (henne/seg) (hjemme / hjem) i dag. Hun ringer til jobben (for å / til å) si at hun (ikke kan / kan ikke) komme i dag.

Kari står opp og (tar / har) på seg en varm genser over pysjamasen. (Da / Så) går hun på kjøkkenet (for å / til å) lage en kopp te. Hun orker ikke (noe / noen) mat, men det er viktig (å / til å) drikke.

Hun  tar tekoppen og går (inn / inne) i stua. Hun (setter / sitter) tekoppen på bordet. Kari (sitter / setter) seg i sofaen. Hun (fortsetter å fryse / fryser fortsatt)

Hun skrur opp varmen, og så (finner hun / hun finner) et pledd. Hun sitter under ( et pledd/pleddet) og drikker teen. Hun (føler / kjenner) at hun har vondt (på / i) halsen.  Hun går inn på (et bad / badet) og åpner skapet. Å nei! Det er tomt (med / for) halstabletter! Hun har ikke smertestillende (heller / også). Hun ringer den hyggelige (nabo / naboen) og spør (hvis / om) (han kan / kan han) dra til apoteket (for / til) henne.

Det (kan han / han kan.) Knut (sitter / setter) seg i bilen og kjører (av sted / unna) Tretti minutter senere (står han / han står) utenfor døren (til / av) Kari med en liten pose (på / i) hendene. Han har med ( seg / ham) halstabletter og smertestillende (for / til) Kari. an gir (henne / hun) posen. Kari (blir / er) glad når hun (får / tar) den.

Hun er glad (for / i) å ha en så (snill / sint) (nabo / naboen). 

Kari tar medisin og går og (sover / legger seg).

Hun (legger seg / ligger) i senga til det (er / blir) kveld.SVAR 6 Kari er syk


955 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


댓글 작성이 차단되었습니다.
bottom of page